Hakkımızda

SOSYAL HİZMETLER

Programın Tanıtımı

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından20.04.2012 tarihinde onaylanarak açılan Sosyal Hizmetler ve Danışmanlık Bölümü, 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren öğrenci alımına başlamış ve 2015 yılından itibaren mezun vermeye başlamıştır. Bölümümüz bu yönüyle önlisans düzeyinde örgün eğitim vermek amacıyla açılan ilk bölümdür. 40 öğrenci kontenjanı ile başladığımız eğitim-öğretim faaliyetlerine 2016 yılından itibaren 50 öğrenci kontenjanı ile devam etmekteyiz.

 

Bölümden mezun olan öğrencilerimiz “Sosyal Hizmet Teknikeri”, “Sosyal Çalışmacı Yardımcısı” unvanı ile göre alırlar. Mezun olan öğrencilerimizin birçoğu Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile lisans düzeyi Sosyal Hizmetler eğitimi almaya çalışarak “Sosyal Çalışmacı” ve “Sosyal Hizmet Danışmanı” olmayı amaçlamaktadırlar.

 

 

Programın Amacı

 Sosyal hizmet ön lisans programının amacı, hâlihazırda sosyal hizmet alanında istihdam edilen ve konuya ilişkin akademik bir eğitim almamış olan bireylerin bu alanda sahip oldukları olanakları kullanabilmelerine, niteliklerinin geliştirilmesine ve bu alanda gereksinim duyulan yeni elemanları yetiştirilmesine katkı sağlamaktır.

 

 

Programın Kazanımları

 Programı başarı ile tamamlayan öğrenciler, davranış bilimleri, sosyal hizmet yöntem ve teknikleri ile alan uygulamalarını mesleki sorumlulukları çerçevesinde bütünleştirme yeteneğine sahip olacak, ulusal ve uluslararası düzeyde başarılı çalışmalar yapabilecek, sosyal hizmet için gerekli bilgileri bütünleştirip özümseyerek hizmet sunabileceklerdir.

 

 

Programın İstihdam Alanları

Sosyal hizmet ön lisans programından mezun olanlar sosyal hizmet alanında sosyal sekreter, sosyal yardımcı, sosyal bakıcı, çocuk bakıcısı, yaşlı bakıcısı, engelli bakıcısı, gençlik yardımcısı (gençlik sorumlusu/gençlik animatörü), kadın yardımcısı (kadın sorumlusu) gibi ara eleman olarak görev alabileceklerdir.  Ara eleman, işlevsel olarak, bir mal ve hizmet üretim sürecinde o mal ya da hizmeti tasarlayan, planlayan, yatırımını yapan ve işleten meslekler ile mal ya da hizmeti gerçek anlamda üreten kişilerin sahip oldukları meslek ya da nitelikler arasında bağlayıcı, destekleyici ya da yardımcı işlev taşıyan meslek elemandır.

 

 

Programa Yerleştirilme İşlemleri

 Programa yerleştirilme işlemleri öğrencilerin YGS puanları esas alınarak merkezi yerleştirilme yolu ile ÖSYM tarafından yapılacaktır.

 

 

Programa Sınavsız Geçiş Yapılabilen Ortaöğretim Programları

 Programa aşağıda yer alan ortaöğretim programlarından mezun olan öğrenciler Sınavsız Geçiş Uygulaması kapsamında ÖSYM tarafından yerleştirilebilirler. (YGS müracaatında Sınavsız Geçiş Uygulamasından yararlanmak için müracaat eden öğrenciler için geçerlidir.)

  1. a)       Aile ve Tüketici Bilimleri
  2. b)       Aile ve Tüketici Hizmetleri
  3. c)       Çocuk Gelişimi
  4. d)       Çocuk Gelişimi ve Bakımı
  5. e)       Çocuk Gelişimi ve Eğitimi
  6. f)        Yaşlı Hizmetleri
  7. g)       Hasta ve Yaşlı Hizmetleri